< Home
• Archief
• Nieuwsbrief

 

?WILD-LIVE FESTIVAL 24 FEBRUARI IN CAMELEON

Gooise bands spelen voor Thais dierenopvangproject

Gooi en Eembode, donderdag 14 februari ’02, 84 jaargang nr 7

BUSSUM- De stichting IMWART houdt zondag 24 februari, in samenwerking met Cameleon, een muziekfestival. Zes bands uit Bussum, Naarden en Huizen treden geheel belangeloos op in het jongerencentrum aan de Brediusweg. De totale opbrengst van dit zogeheten Wild-live festival komt ten goede aan het dierenopvangproject WICEMA in Thailand.

WICEMA zet zich in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van ontheemde en gewonde dieren in Thailand. “Zelf ben ik vorige week nog in Thailand geweest. Het project telt nu al tweeëntwintig opvangcentra hier bieden wij onderdak, voedsel en medische zorg aan dieren uiteenlopend van beren tot olifanten en van pythons tot vogels”, verteld Marc Maassen directeur van WICEMA in Nederland.

Tijdens zijn studie heeft Maassen in Thailand gewoond daar zetten hij zich in voor verschillende kleine opvangcentra. Omdat hij meer structurele hulp wilde bieden heeft hij uiteindelijk de stap genomen naar een groter project. “Dit werd de Stichting IMWART. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om lokale initiatieven zowel financieel als materieel te ondersteunen. Ook geven zij voorlichting over het beschermen en opvangen van bedreigde diersoorten”, aldus Maassen.

Hoge Nood
Hoewel de Thaise regering in vergelijking met omringende landen al vrij veel doet aan dierenopvang blijft de nood, vanwege het grote aantal gewonde en ontheemde dieren, hoog. “De Thaise overheid heeft daarom tweeëntwintig opvangcentra gebouwd. Deze voorzien echter alleen in onderdak. Dierenartsen, goede voeding en aankleding van de kooien bijvoorbeeld ontbreken, omdat hier geen geld voor is binnen het overheidsbudget. Het dierenopvangbeleid staat niet boven aan het lijstje van de regering waar geld voor uitgetrokken wordt. Het zou naar de bevolking toe niet te rechtvaardigen zijn om hier meer geld voor uit te trekken dan bijvoorbeeld voor economische ontwikkeling of volksgezondheid”, legt Maassen uit.

Om toch iets te kunnen doen aan dierenopvang heeft de Thaise regering een overeenkomst gesloten met de Mahidol Universiteit in Bangkok. Hierin staat dat de universiteit ervoor mag zorgen dat er hulp binnenkomt voor dierenopvang. “Samen met de faculteit dierengeneeskunde van de Mahidol Universiteit heb ik vervolgens het WICEMA project geschreven voor IMWART. Via dit project biedt IMWART nu deze hulp. Omdat ik vanuit het westen meer kan doen op het gebied van fondsenwerving ben ik teruggekomen naar Nederland”, gaat Maassen verder.

Hoewel IMWART al sinds 1997 bestaat, is de stichting nog niet eerder naar buiten getreden om sponsors en donateurs aan te trekken. “Daar willen we vanaf nu verandering in brengen. Het Wild-live festival is de eerste activiteit gericht op het grote publiek. Het is de bedoeling dat dit festival in andere steden navolging krijgt. Verder ben ik momenteel ook in gesprek met een aantal grote bedrijven”, vervolgt Maassen.

Hoewel de stichting IMWART door middel van het Wild-live festival veel geld hoopt binnen te halen, komt het muzikale idee niet uit hun eigen koker. Maassen: “De band Local Hero, waar ik zelf ook in speel, wilde een muziekfestival organiseren. De opbrengst wilden wij doneren aan een goed doel. Mijn vier mede bandleden hebben uiteindelijk voor WICEMA gekozen.” Het vijftal heeft vervolgens het grootste deel van de organisatie op zich genomen.

Zondag 24 februari treden zes bands uit Bussum, Naarden en Huizen op in Cameleon aan de Brediusweg. “Dit doen zij allemaal belangeloos. Cameleon stelt de zaal en de drankjes kosteloos beschikbaar zodat de opbrengst maximaal is. Van dit geld schaffen we die benodigdheden aan waarvoor geen ruimte is in het overheidsbudget”, vervolgt Maassen. Geld In eerste instantie hoopt IMWART binnen twee jaar 25.000 euro op te halen voor het dierenopvangproject. Met dit geld wordt één opvangcentrum opgeknapt. Dit centrum krijgt een voorbeeldfunctie. “Hier kunnen we de lokale bevolking opleiden zodat zij zelf de andere centra op kunnen knappen. Ook kunnen we potentiële Thaise sponsors in dit centrum laten zien dat we met hun geld kunnen doen”, besluit Maassen. Meer informatie over het Wild-live festival en over IMWART en WICEMA is terug te vinden op de website: www.wild-live.nl



> naar boven