< Home
• Archief
• Nieuwsbrief
 

Vierde Wild-live Festival tijdens Bussum Cultueel

De Gooi en Eembode, Donderdag 31 juli 2003

‘Naamsbekendheid van het festival is flink toegenomen’ Bussum - Het afscheid van burgemeester Holthuizen gaat niet ongemerkt voorbij. Om zijn aftreden luister bij te zetten heeft de gemeente een cultureel evenement in het leven geroepen. Op 23 en 24 augustus staat de gemeente dan ook in het teken van kunst en cultuur. Tijdens Bussum Cultureel organiseert de stichting IMWART de vierde editie van het muziekfestival Wild-live.

Het doel van de Stichting IMWART is het bevorderen van duurzaam samenleven van dieren in het wild en lokale gemeenschappen en het behoud van voldoende leefruimte voor het voortbestaan van diersoorten. "Dit doel wordt bereikt door het bieden van steun aan lokale initiatieven die gericht zijn op het beschermen van, en zorgen voor, wilde dieren in nood. Via deze initiatieven wordt het bewustzijn, de betrokkenheid en het draagvlak bij een breder publiek vergroot", legt Marc Maassen, voorzitter van IMWART, uit.

Vierde editie
Om deze steun te kunnen bieden is geld nodig. Eén van de voornaamste manieren waarop dit wordt ingezameld is het muziekfestival Wild-live. Door de gemeente werd Maassen benaderd of Bussum Cultureel niet een mooie kapstok zou zijn om een festival aan op te hangen. "Vandaar dat we zaterdag 23 augustus de vierde editie van het festival houden op het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis. Dit keer organiseren we het festival in samenwerking met jongerencentrum Cameleon", gaat Maassen verder.
Het Wild-live festival vond zijn oorsprong een paar jaar geleden. Maassen, zelf gitarist in de Bussumse band Local Hero, kan zich het moment waarop het idee voor de eerste keer ter sprake kwam nog goed voor de geest halen. "Een bandlid liep met het idee rond om een feestavond te organiseren waar lokale bands konden spelen. De opbrengst wilde hij doneren aan een goed doel. Een idee voor een instantie had hij echter niet. Omdat ik toen al betrokken was bij IMWART stelde ik voor om zo’n avond te koppelen aan deze stichting. Na een paar brainstormsessies kwamen we uit op het concept ‘locals for locals’. Een toepasselijke naam leek ons, door op het festival te spelen zamelen lokale bands namelijk geld in voor hulpprojecten die in Thailand weer worden uitgevoerd door de lokale bevolking. De naam Wild-live was ook snel gekozen omdat het de lading goed dekt."

Lokale artiesten
Hoewel het festival dit maal onderdeel uitmaakt van een overkoepelend evenement zal de aankleding van het vierde festival niet afwijken van de eerdere feesten die zowel in Bussum als in Hilversum werden gehouden. Zo is er weer een stand van IMWART, zijn er volop Thaise hapjes en drankjes verkrijgbaar en treden er lokale artiesten uit verschillende genres op voor het goede doel. "Omdat we in de openlucht spelen is er wel iets veranderd. Vanwege de geldende geluidsnorm hebben we gekozen voor een akoestische versie van het festival", vertelt de voorzitter verder.
Sinds de eerste editie is er rondom het evenement wel veel veranderd, weet Maassen. "Je merkt aan alles dat de naamsbekendheid flink is toegenomen. Voor het festival van de 23ste hebben we een oproep gedaan aan bands om zich aan te melden. Hier reageerden bands uit de redio, maar ook van ver daarbuiten, massaal op. Ook wordt de website, www.wild-live.nl , tegenwoordig veel vaker bezocht. Dat je wordt gevraagd voor een evenement als Bussum Cultureel zegt natuurlijk ook heel veel. De gemeente weet ook dat wij inmiddels de expertise in huis hebben die nodig is om een dergelijk festival te organiseren en de lokale bands te bereiken."

Kunstroute
De 23ste is niet de enige dag dat het festival wordt gehouden. Een dag later verhuizen Maassen en co. alle spullen naar de Cameleon. "Het jongerencentrum is opgenomen in de kunstroute die dan plaatsvindt. Het leek ons leuk om het festival die dag nog eens dunnetjes over te doen. De mensen die de route volgen, worden dan niet alleen getrakteerd op mooie muziek, maar worden ook geconfronteerd me onze stichting", aldus Maassen.
Behalve dat het festival in aantocht is, staat er meer op stapel voor IMWART en het Wild-live festival. "Op 12 oktober vindt het reguliere festival weer plaats in de Cameleon in Bussum. Verder gaan we sowieso meer samendoen met het jongerencentrum. Zij hebben de nodige strubbelingen achter de rug en kunnen dan ook wel een positieve impuls gebruiken. Wij denken onder andere aan een muziekfestival voor scholieren, in de stijl van het Wild-live festival. Dit plan moe nog uitgewerkt worden, maar de winder zou bijvoorbeeld mogen spelen op het echte festival. Ook zijn er plannen om buiten de regio te gaan kijken wat betreft het festival. Er zijn inmiddels wat contacten met poppodia uit andere regio’s die interesse hebben om dit te organiseren. Zij kunnen de blauwdruk krijgen en waar nodig kunnen wij hulp bieden aan de betreffend organisatie. Tot slot werken wij aan een promotiefilm die ingezet kan worden bij de werving van donateurs", besluit Maassen.

> naar boven