< Home
• Archief
• Nieuwsbrief
 

Swingen voor dieren in Thailand
Wild-Live festival wil groter en professioneler worden

Gooi- en Eemlander, woensdag 19 november 2003

BUSSUM- Stichting Imwart (International Mobile Wild Animal Rescue Team) begint een begrip te worden in het Gooi. Zondag vindt het vijfde Wild-Live festival voor bedreigde diersoorten in Thailand plaats in de Cameleon in Bussum. Als het aan Imwart ligt wordt het festival in de toekomst alleen maar groter en professioneler. Mooie kans is de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Thailand.

"Veel branches die een connectie hebben met het land zullen van zich laten horen|", zegt Marc Maassen van stichting Imwart. "Dat willen wij ook. Onze droom is dan ook iets groots op te zetten, met een meer landelijke uitstraling. Bijvoorbeeld in ’t Spant met een veiling, thaiboksen, eten en landelijke bekende artiesten."
"Na dit festival gaan we met de groep vrijwilligers evalueren en brainstormen hoe we zoiets het beste op poten kunnen zetten. We willen graag wat groter en professioneler worden, maar we moeten dat wel als vrijwilligers kunnen blijven behappen. Ons doel blijft om iedereen belangeloos mee te laten werken, zodat al het geld naar projecten in Thailand gaat", aldus Maassen. "We moeten proberen meer fondsen en sponsors binnen te halen. We hebben er nu maar één of twee die we iedere keer aan kunnen spreken."

Maar de stichting wil het volgend jaar niet bij één groot festival laten. Ook de lokale festivals worden uitgebreid. Maassen: "Hier in Bussum en Hilversum hebben we goede contacten en kunnen we een festival opzetten. We zijn nu bezig om te kijken of dat ook gaat lukken bij poppodia in Nijmegen, Delft en Almere. We hebben de contacten al gelegd en zijn nu in onderhandeling. We hopen volgend jaar toch weer zo’n vier Wild-Live festivals te organiseren naast onze aanwezigheid bij Bussum Cultureel, dat volgend jaar als het goed is weer gehouden wordt."

Medische zorg
Stichting Imwart begon in 1997 als een soort ‘flying doctors’voor verschillende beschermde diersoorten in Thailand. De gibbon, inmiddels het gezicht van de Wild-Live festivals, is er daar één van. "Tegenwoordig richten we ons niet alleen meer op de medische zorg. Het gaat om het totale plaatje. Eten, schoon drinkwater en een goede leefomgeving. We helpen de bossen te beschermen, geven voorlichting aan kinderen, ondersteunen initiatieven die illegale handel in dieren tegengaan en we laten de lokale bewoners verdienen aan de zorg voor alle dieren."
Maassen ziet steeds meer mensen naar het festival komen voor het goede doel. "Daar zorgen we zelf ook voor door sprekers uit te nodigen, video’s te laten zien van de stichting en de projecten die we steunen. Als je het alleen om de bands te doen is, zit je daar niet op te wachten en kom je niet meer. Het is ook bewust een familiefeest voor jong en oud. Je merkt toch dat vooral kinderen erg begaan zijn met het lot van dieren." Ook zondag is er weer aan de kinderen gedacht. De eerste die zich na de opening om half drie laat zien is Sinterklaas en zijn pieten in het kindercafé. Vervolgens wisselen sprekers, lokale artiesten en activiteiten elkaar af. Peter Timoteef, een flamenco-gitaristenduo, bijt de spit af, waarna in de loop van de middag en avond ook dj Bavo, Bukowski, Stuurbaard Bakkebaard en Pike de bezoekers laten swingen. Tussen vijf uur en half acht is de Thaise keuken open en rond half zeven start de loterij. Het festival eindigt om tien uur.

> naar boven