< Home
• Wie wij steunen
Thailand
• Wicema

• Krabok Koo
• Kaopratabchang
• Wildlife ambulance
• Gibbon Project   Phuket
Roemenië
• Retezat Nat. Park

Ecuador
• Selva Viva


Onze sponsors: 

Medewerkers onder de indruk van projecten Thailand

Jeroen en Miriam Scheltens, medewerkers van het eerste uur, zijn op vakantie geweest naar Thailand. Tijdens hun reis hebben zij twee projecten bezocht die ondersteund worden door Stichting Wild-live.

Het dierenopvangcentrum Krabok Koo hebben zij als eerste aangedaan. Krabok Koo is onderdeel van het WICEMA project waarin Stichting Wild-live samenwerkt met de faculteit diergeneeskunde van de Mahidol universiteit in Bangkok om opvang te bieden aan honderden in beslag genomen vaak sterk verzwakte wilde dieren. Vanaf Bangkok werden Jeroen en Miriam begeleid door twee dierenartsen van de Mahidol universiteit op hun vijf uur durende reis naar het opvangcentrum.

Diezelfde dag hebben Jeroen en Miriam de twee dierenartsen gevolgd in hun werk en konden zo de medische behandeling van gibbons meemaken. De één had een slechte vacht, de ander had antibiotica nodig en een heel kleintje wat extra vitaminen. Volgens Jeroen en Miriam doen de twee artsen en de opzieners heel goed werk en was het mooi om te zien dat de dieren na hun slechte ervaringen nu een rustig plekje hebben.

De volgende dag zijn Jeroen en Miriam naar de berenopvang gegaan van Krabok Koo. De beren kregen antibiotica toegediend via een speer met daar de spuit aanvast gemaakt. De beren waren daar onder andere gekomen doordat ze bij de grens onderschept zijn door de Thaise politie als 'smokkelwaar'. Hun bestemming zou zijn: potentieverhogende soep. Eén beer was helemaal kaal en kreeg wat extra aandacht van de artsen. De aanwezigheid van de dierenartsen is van levensbelang voor de dieren en het project heeft een diepe indruk achtergelaten bij Jeroen en Miriam.

Daarna op naar Phuket. Eenmaal aangekomen bij het Gibbon Rehabilitatie Project (GRP) hebben Jeroen en Miriam een geldbedrag overhandigd dat ingezameld was door ex-medewerkers van het project. Het GRP draait om het verzorgen en zo mogelijk, gefaseerd terugplaatsen van gibbons die jarenlang bij mensen hebben gewoond ter vermaak van toeristen in bars of als huisdieren.

Begeleid door één van de medewerkers, bezochten Jeroen en Miriam eerst de gibbons die (nog) niet in het wild kunnen leven. Eén gibbon was zo mishandeld dat zij haar handje en voetje hebben moeten amputeren. Ook waren er jonge gibbons die nog wel een kans hebben om ooit uitgezet te worden, wat ook de uitdaging vormt voor het project.

Daarna zijn Jeroen en Miriam op zoek gegaan naar de gibbonfamilies die nu in vrijheid in de (berg)jungle leven. Deze jungle is overigens het laatste stukje natuurlijke jungle van Phuket en wordt mede dankzij dit project in stand gehouden. Na een regenachtige klim, zagen Jeroen en Miriam ineens een gibbonfamilie van heel dichtbij! Deze familie was 3 jaar geleden uitgezet. Daarna hebben zij nog een gibbonfamilie gezien, verstopt bij de kooi waar gibbons die later helemaal vrij worden gelaten, eerst leren wennen aan het alleen zijn in de natuur.

Jeroen en Miriam vonden het geweldig dat zij twee van de drie vrijgelaten gibbonfamilies hebben mogen zien. Na afloop hebben Jeroen en Miriam een gibbonfamilie geadopteerd. Nu de toeristen van Phuket wegblijven door de tsunami mist het project dergelijke belangrijke inkomsten van de bezoekers. Het achtste Wild-live festival tijdens Bussum Cultureel staat daarom volledig in het teken van het door de tsunami getroffen GRP op Phuket.

> bezoek aan projecten 2004

> naar boven