< Home
• Agenda
• Midzomer   Natuurfestival
• Bussum Cultureel
• Schoolbands for   Wild-live
• Wild-live festival
• Wild-live Kids
• Terugblik
• Fotogallerij
 

Goede doel Midzomer Natuurfestival 2009:

Bushblocks uit Namibië


De cheeta (jachtluipaard) is bij de meeste mensen bekend vanwege haar snelheid. Ze is het snelste landdier ter wereld met te bereiken snelheden van zo’n 115 km/u. Minder bekend is het gegeven dat de cheeta op dit moment de race van haar leven rent - die voor overleving. Naar schatting leven er nog slechts zo’n 9.000  - 12.000 cheeta’s wereldwijd. Concreet betekent dit dat ze al over enkele jaren uitgestorven kan zijn! Organisaties zoals het Cheetah Conservation Fund (CCF) in Namibië en stichting SPOTS in Nederland proberen dit te voorkomen.

De meeste cheeta’s leven in Namibië, te weten zo’n 20% van de totale wereldpopulatie. Dat maakt dit land enorm belangrijk voor het voortbestaan van de gehele soort. Één van de bedreigingen voor de cheeta in dit land is de wildgroei aan doornige struiken die het land als het ware overwoekeren (encroachment genoemd). Dit ontstaat o.a. door klimaatsverandering en droogte alsmede door verkeerd gebruik van de grond. Deze aantasting van het oorspronkelijke landschap vormt een acute bedreiging voor zowel mens als dier. 70% van de bevolking in Namibië is namelijk afhankelijk van landbouw cq veeteelt maar de grond wordt hiervoor minder geschikt door deze encroachment. Schattingen stellen dat reeds 12-14% van het landschap in Namibië is aangetast. Voor alle dieren maar zeker voor de cheeta is dit verschijnsel eveneens desastreus. De cheeta is afhankelijk van snelheid om prooi te vangen; door de dichte begroeiing raakt ze steeds vaker verstrikt in de doornige struiken. Dit heeft ernstige verwondingen als gevolg bijvoorbeeld blindheid. De cheeta kan hierdoor niet meer jagen en sterft een hongersdood. De kwetsbare populatie wordt hierdoor nog kwetsbaarder.

Met het BushBlok project is de oplossing gevonden om het natuurlijke landschap te herstellen. Struiken die hier van nature niet horen worden handmatig verwijderd, versneden en op het land gedroogd. Dit is een nauwkeurig proces; het BushBlok heeft het FSC keurmerk toegekend gekregen. Vervolgens worden de gedroogde snippers in de fabriek geperst tot BushBlok. In dit proces is de lokale bevolking betrokken opdat ook zij profiteren van deze onderneming. Het BushBlok project, opgezet door het Cheetah Conservation Fund Namibië, is gelanceerd in 2001. Stichting SPOTS heeft zich er sterk voor gemaakt dat het product nu ook op de Nederlandse markt voorhanden is.

U als koper van BushBlok draagt direct bij tot de bescherming van de cheeta en haar leefomgeving en bij verbetering van het bestaan van tientallen families die betrokken zijn in het BushBlok proces. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van stichting SPOTS: www.stichtingspots.nl
of op de website van het Cheetah Conservation Fund: www.cheetah.org / www.bushblok.com

In Nederland heeft BushBlok het Hier-logo toegekend gekregen omdat het product bijdraagt tot het herstel van het ecosysteem van mens en dier.

< terug naar vorige pagina