< Home
• Wie wij steunen
Ecuador
• Selva Viva
Roemenië
• Retezat Nat. Park

Senegal
• Moving Birds for Senegal

Thailand
• Wicema

• Kaopratabchang
• Krabok Koo
• Wildlife ambulance
• Gibbon Project Phuket
Zuid-Afrika
• Daktari Bush School & Wildlife Orphanage


Onze sponsors: 
 
Gibbon Rehabilitatie Project

Het Gibbon Rehabilitatie Project (GRP) is gelegen aan de oostkant van het eiland Phuket in Thailand. Het project is in 1992 opgericht om zorg te bieden aan de vele 'afgedankte' gibbons uit de toeristenindustrie.

Gibbons worden op jonge leeftijd uit het wild geroofd. Baby gibbons lijken knuffels en doen het goed bij toeristen, maar als gibbons volwassen worden blijken ze wild en onhoudbaar. De eigenaren dumpen de volwassen dieren meestal ergens of laten ze wegkwijnen in vergetelheid. In het gunstigste geval wordt de onhoudbare gibbon aangeboden aan het GRP. Ook voor gibbons die voorheen als huisdier werden gehouden biedt het GRP professionele zorg en onderdak.

Het opvangcentrum ligt aan de rand van het Khao Pra Theaw National Park, het laatste stukje oerbos op Phuket. Indien mogelijk worden de gibbons teruggeplaatst in het aangrenzende bos. Vaak is dit niet mogelijk: de meeste gibbons die bij het opvangcentrum binnenkomen zijn getraumatiseerd of missen de kunst om in het wild te overleven. De meeste van de ruim 60 gibbons zullen daarom altijd in het opvangcentrum moeten blijven. Zij worden hier zo goed mogelijk verzorgd. Een aantal gibbons (in totaal acht) is het afgelopen jaar met succes in het nabijgelegen oerbos vrijgelaten. Naast het opvangen en nauwgezet volgen van de verrichtingen van de vrijgelaten gibbons in het wild staat het geven van voorlichting aan de bevolking rondom het bos hoog op de agenda.

Het GRP is onderdeel van de Wild Animal Rescue Foundation Thailand en wordt gerund door een groep Thaise medewerkers. Daarnaast kunnen vrijwilligers uit de hele wereld enkele maanden meewerken op het project. Een aantal van de medewerkers van stichting Wild-live heeft zelf ook op het GRP gewerkt en koestert daaraan mooie herinneringen. Voor het onderhouden van de verblijven en het bieden van een hoogwaardig dieet is veel geld nodig.

Door de gevolgen van de Tsunami blijven de toeristen voor groot deel weg uit Phuket. Ook het GRP wordt hierdoor getroffen. Toeristen vormen de belangrijkste inkomstenbron voor het project. Het 8e Wild-live festival tijdens Bussum Cultureel staat daarom volledig in het teken van het door de Tsunami getroffen Gibbon Rehabilitatie Project op Phuket.

> Bezoek de website www.gibbonproject.org

> naar boven

 

Een van de uitgezette gibbons in Khao Pra Theaw National Park

Babygibbon krijgt de fles

Bezoek van een schoolklas aan het project